Een IP-camera (Internet Protocol-camera) is een type digitale beveiligingscamera die gemaakt is om videobeelden te verzenden en te ontvangen via het internet of een ander netwerk dat IP-protocol ondersteunt.
In tegenstelling tot analoge bewakingscamera’s die beelden opslaan op een fysieke opslagmedium – die overigens ook ingezet kunnen worden voor videobewaking – slaan IP-camera’s de opgenomen beelden op op een computer, netwerkvideorecorder (NVR) of je smartphone.
Wat een IP-camera onderscheidt van een analoge beveiligingscamera, is het IP-protocol waar deze mee communiceert. Veel apparaten, zoals smartphones, computers en tablets, communiceren ook via IP-adressen.
Dit maakt het mogelijk dat je op afstand – waar je ook bent met een internetverbinding – in kunt loggen op je IP-camera. De fabrikanten leveren een bijbehorende app voor smartphone en/of tablet en hierdoor kun je o.a. de beelden live bekijken, meldingen ontvangen bij verdachte situaties en instellingen beheren.
Wat doet een IP-camera?
Een IP-camera is ontworpen om videobeelden vast te leggen en te verzenden via een computernetwerk dat een IP-protocol ondersteunt.
IP-camera’s kunnen zowel bedraad (via LAN of PoE-kabels) of draadloos (via WiFi) aangesloten worden op een netwerk. Het is dan mogelijk om op afstand beelden te bekijken en/of de camera te bedienen via een app voor smartphone/tablet of met speciale software via een webbrowser.
Een IP-camera beschikt vaak over een of meerdere functies zoals; live-videostreaming, bewegingsdetectie, nachtzicht, audio-opname.
Over het algemeen zijn IP-camera’s erg populair voor beveiligingsdoeleinden. Het veilige gevoel van dat je je huis, tuin, kantoor of winkelruimte in de gaten kunt houden wanneer je er niet bent en snel kunt handelen wanneer dat wel het geval is.
➡️ Overweeg je een IP-camera aan te schaffen? 👀 IP Online heeft wat tips voor je omtrent het aanschaffen van een IP-camera.
Hoe werkt een IP-camera?
Zoals hierboven vermeld werkt een IP-camera via een computernetwerk (IP-protocol). Dit kun je op twee manieren doen: via een bekabelde verbinding of draadloos.
Bijna alle IP-camera’s werken op een WiFi verbinding, ze zijn ook wel bekend onder de namen; Wifi-camera of netwerkcamera.
Het werkt simpel. Na aanschaf van een IP-camera, plaats je deze op de plek waar je hem wilt hebben, volgt de instructies van de fabrikant en de camera installeert zich op jouw WiFi netwerk. Via een app kun je de instellingen verrichten.
Heb je een plek voor je IP-camera in gedachte waar je WiFi netwerk niet komt? Bijvoorbeeld een buitengebouw of zolder, dan zijn er camera’s op de markt die je bekabeld kunt aansluiten.
Dit kan met een LAN kabel die getrokken zou moeten worden naar de plek waar jij je camera op wilt hangen.
Hoe draadloos is draadloos?
Voor een WiFi camera betekent draadloos dat deze geen fysieke internetkabel nodig heeft om verbinding te kunnen maken, maar ze hebben natuurlijk nog wel steeds stroom nodig en dus een stroomkabel.
Maar er zijn ook IP-camera’s die op batterijen werken, dus die zijn wel volledig draadloos. Een nadeel hiervan kan zijn is dat je de batterijen wel moet opladen of vervangen om beelden te krijgen.
Als je een IP-camera bekabeld wilt aansluiten, heeft deze ook stroom nodig. Maar ook daar is iets voor; namelijk PoE. PoE staat voor Power over Ethernet.
Bij deze kabels zitten zowel stroom als de internetverbinding in één kabel en hoef je dus ook maar één kabel te trekken. Let hier wel even op bij het aanschaffen.
Werkt een IP-camera zonder internet?
Een IP-camera draagt niet voor niets de afkorting IP met zich mee. Als een IP-camera geen verbinding heeft met een netwerk of internet, zal deze in de meeste gevallen niet zo werken als zoals bedoeld is.
In sommige gevallen kan een IP-camera worden gebruikt zonder internetverbinding, maar in dat geval moet de camera aangesloten zijn op een lokaal netwerk dat is geconfigureerd voor de camera en de aangesloten apparaten.
Dit wordt dan ook wel een LAN (Local Area Network) genoemd. De naam Local zegt het al, dit werkt lokaal. In dit scenario kan de camera alleen bekeken worden vanaf de apparaten die op hetzelfde LAN-netwerk zijn aangesloten.
Een andere mogelijkheid voor het gebruik van een IP-camera zonder internetverbinding is door gebruik te maken van de ingebouwde opslagfunctie, zoals een SD-kaart of NVR.
Dit betekent dat de camera wel de beelden kan opnemen en deze lokaal opslaat zonder internetverbinding. Om de beelden dan terug te kunnen kijken, heb je wel fysiek toegang nodig tot de opslagmedia.
Hiermee is het wel belangrijk om in overweging te nemen dat zodra het opslagmedia kapot of defect raakt, je vaak de beelden ook kwijt bent.
In de meeste gevallen is het aan te raden om een IP-camera te gebruiken met internetverbinding, omdat deze je dan de mogelijkheid biedt om de camera op afstand te kunnen bekijken en om meldingen te ontvangen wanneer er iemand wordt gedetecteerd.
Waar kun je een IP-camera plaatsen?
Natuurlijk kun je een IP-camera op verschillende plekken installeren, dat is afhankelijk van het doel en de toepassing van het apparaat. Het zou kunnen zijn dat je een oogje op het thuisfront wilt houden, maar ook een werkplek zoals kantoor, winkel of fabriek.
Er zijn IP-camera’s die speciaal ontworpen zijn voor binnen, maar ook voor buiten gebruik en soms kunnen ze het allebei.
Als je op zoek bent naar een IP-camera voor buiten is het belangrijk dat je op de volgende classificaties let. IP-camera’s voor buiten moeten namelijk meer bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw, wind en de zon.
Ze hebben vaak een robuustere behuizing die de seizoenen aankan. Bij aanschaf is het dan belangrijk om te letten op de specificaties van waterdichtheid. Zo heb je: Plenswaterdicht (geclassificeerd met IP44 of IP54), Spatwaterdicht (IP65), Waterdicht (IP66) en Dompeldicht (IP67).
Bij het plaatsen van een IP-camera is het ook belangrijk om rekening te houden met factoren zoals gezichtsveld van de camera (het aantal graden van de kijkhoek), de afstand tot een object, de lichtomstandigheden, het weer en de veiligheid van de camera zelf.
Daarnaast is het ook van belang dat je bij de fysieke plaatsing/installatie rekening houdt met de wet- en regelgeving van het betreffende land en de privacy van de mensen in de omgeving van de camera te respecteren.
Is een IP-camera veilig?
Een IP-camera kan veilig zijn, maar het is goed om een paar juiste beveiligingsmaatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat deze ook veilig blijft. Er zijn verscheidene risico’s waarmee je rekening kunt houden bij het inzetten van een IP-camera.
Let er altijd goed op dat de toegang tot de IP-camera(‘s) via een beveiligde verbinding loopt. Als je dit niet hebt, is er een kans dat je IP-camera gehackt wordt en onbevoegde toegang krijgen tot je beelden. Dit kan leiden tot privacy-problemen.
Door de IP-camera te beveiligen met een firewall, beperk je ook de toegang tot de camera tot alleen de noodzakelijke gebruikers.
Zorg er altijd voor dat je IP-camera toegankelijk is met een sterk wachtwoord, gebruik dus altijd een combinatie van letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens.
Zorg er altijd voor dat de firmware (de software van de camera) up to date is, op deze manier is de camera minder kwetsbaar om van buitenaf toegang te krijgen. De fabrikant geeft je waarschijnlijk een seintje wanneer er een nieuwe update klaar staat.
Door deze maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je IP-camera veilig is en dat je beelden alleen toegankelijk zijn voor geautoriseerde gebruikers.
Welke soorten IP-camera’s zijn er?
Er zijn heel veel soorten IP-camera’s met ieder hun eigen functies, specificaties, toepassingen en design. De meest voorkomende IP-camera’s zijn; binnen camera’s, buiten camera’s, PTZ-camera’s en Dome camera’s. We lichten ze stuk voor stuk uit:
IP-camera voor binnen
Dit zijn camera’s die ontworpen zijn voor het gebruik binnenshuis. Ze zijn meestal compact van formaat en hebben vaak functies zoals bewegingsdetectie, tweeweg-audio en infrarood-nachtzicht.
Een IP-camera voor binnen kan een goede oplossing zijn voor het beveiligen van je huis of kantoor (aan huis) en geeft je een veilig gevoel wanneer je de deur uit bent.
Er zijn ook IP-camera’s voor binnen die reageren op een beveiligingsalarm/rookalarm, waar je dan ook een melding van ontvangt. Hierdoor kun je direct actie ondernemen wanneer dit aan de hand is.
IP-camera voor buiten
Dit zijn camera’s die ontworpen zijn voor gebruik buitenshuis en het is een geweldige manier om je huis, tuin, schuur en oprit te beveiligen.
Vaak zijn ze groter en robuuster in vergelijking met binnen-camera’s omdat ze weerstand moeten bieden tegen verschillende weersinvloeden.
Ze zijn meestal uitgevoerd met een krachtige infraroodsensor voor het nachtzicht en hebben meestal ook bewegingsdetectie.
PTZ-camera (Pan, Tilt, Zoom)
Met een PTZ-camera kun je eigenlijk alle kanten op, letterlijk. PTZ staat namelijk voor Pan (van links naar rechts), Tilt (omhoog en naar beneden) en Zoom (inzoomen). Hierdoor kun je de camera op afstand bedienen en de beelden vastleggen vanuit verschillende hoeken en perspectieven.
Doordat de camera alle kanten op kan, krijg je een breder beeldveld en is er de mogelijkheid om in te zoomen op specifieke gebieden voor een meer gedetailleerde weergave.
Dit type camera is handig voor de bewaking van grote gebieden zoals een parkeerterrein en riante achter- of voortuin.
Bij het kiezen van een PTZ-camera is het belangrijk om te letten op de beeldkwaliteit, de zoomfunctie, de snelheid waarmee de camera kan bewegen en de gevoeligheid van de bewegingsdetectie.
Bovendien zijn er ook PTZ-camera’s met specificaties als gezichtsdetectie, automatische tracking en een auto-save voor veel gebruikte camerastandpunten.
De bediening kan op verschillende manieren met een speciale controller, een joystick of via een app op je smartphone, tablet of computer.
Dome camera
Dit type beveiligingscamera is gehuisvest in een bolvormige behuizing. De behuizing is er voor om de camera te beschermen tegen vandalisme en door het discrete design, om te voorkomen dat deze wordt gezien door indringers.
De dome camera wordt meestal bevestigd aan de muur of plafond. Het discrete design is vaak erg populair bij dit soort beveiligingscamera’s omdat ze hierdoor minder opvallen.
Deze camera’s worden vaak ingezet bij algemene ruimtes en entrees. Ze zijn er in verschillende vormen, van groot tot klein en ook qua specificaties lopen ze uiteen. Ze zijn verkrijgbaar met PTZ, vast standpunt en 360-graden domecamera’s.
Elk van deze type camera’s heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarom is het van belang dat je een camera kiest op basis van je specifieke toepassing en behoeften.
Is een videodeurbel hetzelfde als een IP-camera?
Een videodeurbel is op dit moment ook erg populair! En dan is vaak de vraag of een videodeurbel en een IP-camera hetzelfde zijn.
Een videodeurbel en een IP-camera hebben vergelijkbare functies, maar zijn niet hetzelfde. Een videodeurbel is een slim apparaat wat ontworpen is om geïnstalleerd te worden bij de voordeur van een woning of kantoor.
Met een videodeurbel kun je zien wie er voor je deur staat en er vaak ook mee praten. Het kan een geruststellend gevoel zijn om te zien wie er voor je deur staat.
Een videodeurbel is meestal aangesloten op het internet en via een smartphone-app ontvang je een bericht wanneer er iemand aanbelt.
Een IP-camera daarin tegen valt wel echt in de categorie beveiligingscamera en is ontworpen om beelden op te nemen en/of the streamen. Je kunt het inzetten als beveiligingsdoeleinden, het monitoren van je huisdieren of kinderen etc.
IP-camera’s worden ook vaak aangesloten op het internet waardoor je ze ook via een smartphone-app kan bedienen.
Hoewel beide apparaten video kunnen opnemen en toegankelijk zijn via een app op de smartphone, tablet of computer, is een videodeurbel in feite een geavanceerde IP-camera die speciaal ontworpen is voor deurbewaking en communicatie met bezoekers.