Welke verschillende lenzen heeft een IP-camera?

Welke verschillende lenzen heeft een IP-camera?

Het belangrijkste van een beveiligingscamera is toch wel de lens. Hiermee wordt de kijkhoek bepaald van de IP-camera.

IP-camera’s zijn onder te delen in drie soorten lenzen: een vaste lenst, een varifocale lens en een motorzoomlens.

Welke lens het meest geschikt is, is afhankelijk van de situatie waarin je de camera wilt inzetten.

Wat is een vaste lens?

Het woord ‘vast’ zegt het al een beetje. Een IP-camera met een vaste lens heeft een kijkhoek die niet aan te passen is. Deze lens kan niet in- of uitzoomen en is het meest voorkomend bij beveiligingscamera’s. Meestal is dit een 2.8 mm of 3.6 mm lens.

Wat is een varifocale lens?

Dit is een lens die je wel variabel kan instellen. Deze lens kun je handmatig instellen, dit werkt met een stelschroefje. Op deze manier stel je de gewenste kijkhoek in en kun je het beeld scherpstellen.

Camera’s met deze lenzen zijn in veel verschillende situaties geschikt omdat je de kijkhoek erg nauwkeurig kunt afstemmen op de omgeving.

Wat is een motorzoomlens?

Met een motorzoomlens kun je de camera in- en uitzoomen vanaf afstand. Er zit een motor in de lens waardoor zoomacties een vloeiende overgang hebben en de lens automatisch scherpstelt. Dit hoe je dus niet handmatig te doen.

Dit soort camera’s zijn op elk moment live te bedienen via een smartphone, tablet, computer of opnamesysteem. Qua installatie is dit makkelijk, je monteert de camera en richt deze in de gewenste kijkhoek.

Soms wordt een motorzoomlens door elkaar gehaald met een PTZ-camera (Pan, Tilt, Zoom), maar het grote verschil is, het woord zegt het al, een motorzoomlens alleen kan in- en uitzoomen.

Drie belangrijke aspecten

Tijdens het uitzoeken van een netwerkcamera zijn drie facetten van belang; het formaat van de lens in millimeters, de kijkhoek in graden en het dekkingsgebied in meters.

Het formaat in millimeters ligt – bij een IP-camera – meestal tussen 2.8 millimeter en 12 millimeter. Daarmee wordt de diameter van de lens bedoeld. Dit heeft invloed op de kijkhoek en het dekkingsgebied.

De kijkhoek wordt aangegeven met graden en de camera heeft een horizontaal gezichtsveld. Een handig weetje: Hoe breder de kijkhoek van de lens, hoe korter de afstand van het dekkingsgebied.

Met een grotere kijkhoek is het beeld breed en resulteert in veel overzicht maar weinig details. Een kleinere kijkhoek geeft een smaller beeld, maar het dekkingsgebied wordt dieper en zijn er meer details te zien.

Plaats een reactie