Wat is het verschil tussen een IP-camera en analoge camera?

Wat is het verschil tussen een IP-camera en analoge camera?

Sinds de komst van het internet hebben de IP-camera’s hun opmars gedaan en zijn daarmee de opvolgers van analoge beveiligingscamera’s en – systemen.

Dat betekent niet dat analoge systemen onderdoen aan camera’s die via een internet-netwerk lopen. Zowel analoog als IP varianten zorgen voor een goede beveiliging van je terrein en/of eigendom.

In dit artikel kun je de grote verschillen lezen tussen beide soorten.

Wat is het verschil tussen een IP-camera en analoge camera?

Vooropgesteld bieden beide typen camera’s een veilige en goede beveiliging van je bezittingen. Of je uiteindelijk kiest voor een IP-camera of een analoge camera komt voor een groot deel aan op persoonlijke voorkeur.

Het doel van de beveiligingscamera is van belang. Denk bijvoorbeeld aan of het gaat om het vastleggen van videobeelden die eventueel later terug gekeken kunnen worden of vind je het belangrijk dat je een melding krijgt als er mogelijk wat aan de hand is.

Gebruik analoge camera

Analoge beveiligingscamera’s zijn al heel lang op de markt. Toen videobewaking ooit begon, waren er alleen nog maar analoge camera’s.

Zo’n type camera wordt aangesloten via een coaxkabel (of UTP kabel). De kabel is de connectie tussen de camera en de DVR recorder. Op de recorder worden je videobeelden opgeslagen.

Met een analoog systeem is het ook mogelijk om de beelden via een smartphone, laptop, computer en tablet te bekijken, hiervoor moet je echt een DVR recorder hebben. Zonder zo’n recorder is dat helaas niet mogelijk.

Voordelen analoge camera

 • Ze zijn makkelijk in gebruik
 • Eenvoudige werking
 • Makkelijk te installeren
 • Ze zijn goedkoper in aanschaf

Nadelen analoge camera

 • Beeldkwaliteit van analoge camera’s zijn niet van goede kwaliteit te noemen
 • In het donker (avond of nacht) ontstaat er vaak ruis in het beeld, dat komt de kwaliteit niet ten goede

Gebruik IP-camera’s

In vergelijking met analoge camerasystemen zijn IP-camera’s nog vrij nieuw, maar nu al ontzettend populair. Op de eerste plaats komt dat door het gebruikersgemak.

Maar nog belangrijker, de beeldkwaliteit is beter en het gemak dat je de videobeelden live kunt bekijken.

Wat je nodig hebt is een internetverbinding en een app die bij de desbetreffende IP-camera hoort. De app kun je makkelijk installeren op je smartphone, tablet, laptop of computer.

In het gebied van instellingen heb je meer mogelijkheden, bijvoorbeeld bewegingsdetectie. Dit houdt in wanneer de camera beweging detecteert, dit stuk vastlegt.

Ook kun je instellen dat de melding direct naar een alarmcentrale wordt doorgestuurd. Een vlugge handeling bij onraad kan dan worden ondernomen.

Je hebt ook de mogelijkheid om je beelden op meerdere manieren op te slaan. Dit kan via een cloud, SD-kaart of een recorder.

Met een SD-kaart is er echter wel het gevaar, dat als de camera vernietigd wordt, de beelden dan ook weg zijn.

Voordelen IP-camera

 • De beeldkwaliteit is aanzienlijk beter (t.o.v. analoge camera’s)
 • De lichtgevoeligheid is uitstekend (t.o.v. analoge camera’s)
 • In het donker schakelt een IP-camera over op Infrarood/nachtzicht
 • Gelijk toegang tot je beelden via een app
 • Meer bedieningsmogelijkheden
 • Meer opslagmogelijkheden

Grootste verschil tussen analoge camera en IP-camera

Het grootste verschil tussen beide is met name de beeldkwaliteit en lichtgevoeligheid. Met een IP-camera profiteer je hier het beste van.

Ook het gebruikersgemak maakt een groot verschil. Bij een IP-camera kun je een app installeren op meerdere apparaten, zoals smartphone, laptop en tablet. Bij een analoge camera heb je echt een DVR recorder nodig om dat te kunnen doen.

Overeenkomsten tussen analoge camera en IP-camera

Los van de verschillen zijn er natuurlijk ook overeenkomsten. Beide typen camera’s zijn geschikt voor videobewaking binnen- en buitenshuis. Voor beide zijn ze op de markt met een zoomlens. Met zo’n lens zoomt de camera in als er zich iets verdachts voordoet.

Wat is de beste keus?

Kortom, voor beide typen camera’s is er wat te zeggen. Kijk daarom vooral naar wat je persoonlijk het fijnste werken vind. Het is daarbij belangrijk om het doel voor ogen te houden.

Gaat het alleen om videobeelden die je later terug wilt kunnen kijken en een ietwat eenvoudiger systeem? Dan werkt een analoge camera prima voor je.

Wil je realtime beelden kunnen bekijken op je smartphone of tablet waar je ook bent? Dag en nacht goede beeldkwaliteit? Dan is het aanschaffen van een IP camera een goede keus.

Plaats een reactie