Hoe houd je rekening met de Privacywet? 7 tips hoe je dit het beste kunt doen!
Overweeg je een IP-camera? Dat mag, maar er zijn regels!
Het ophangen of neerzetten van een IP-camera is toegestaan, maar je dient je wel aan een aantal regels te houden voor cameratoezicht.
Als je dat niet doet, is er een kans dat je de privacywetgeving overtreedt. Daarom 7 tips om hier rekening mee te houden:
1 Film alleen eigen bezittingen
Dit is de belangrijkste regel! Richt een IP-camera alleen op eigenbezittingen, bijvoorbeeld een auto in de garage, een belangrijke ruimte in huis, winkel- of kantoorpand en/of een kamer met eigendommen.
Met het filmen van eigendommen van je buren of de openbare weg schend je de privacywet. Wil je hier meer over weten? Lees ons artikel: Privacy bij buren filmen, is dat strafbaar?
2 Wat is het doel van de IP-camera?
Denk goed na over waarom je een IP-camera wilt ophangen of plaatsen. Heb je bijvoorbeeld (aantoonbaar) overlast van de buurt, zijn er regelmatig inbraken of wil je ten alle tijden je (winkel/kantoor)pand of ruimte in huis in de gaten houden?
Met ‘ zomaar’ een camera ophangen of plaatsen, is de kans groot dat je de privacywet overtreedt. Denk daarom op voorhand goed na!
3 Welk type IP-camera heb je nodig?
Ga goed na welk type camera je aanschaft. Er zijn camera’s (-sets) die de hele tijd door filmen, maar er zijn ook camera’s met bewegings- en/of warmte detectie.
Deze registeren alleen als er een verandering in je beveiligde omgeving plaatsvind. In de meeste gevallen is het niet noodzakelijk om continu te filmen.
4 Zorg ervoor dat je je camera goed afstelt
Het afstellen van een camera is heel belangrijk. Denk goed na over de hoek en positie van de camera bij het plaatsen.
Vraag ook bijvoorbeeld aan de verkoper van de IP-camera of er privacyopties zijn, en zo ja, welke dan. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de gezichten van voorbijgangers te blurren of delen van het camerabeeld zwart te maken, zodat je alleen zicht blijft houden op je eigen spullen.
5 Stel een wachtwoord in
Bij de meeste IP-camera’s kun je een gebruikersnaam en wachtwoord instellen. Doe dit ook en verander deze eens in de zoveel tijd.
6 Informeer mensen
Je kunt je omgeving informeren met bijvoorbeeld een bordje of een sticker. Dit is van belang wanneer de camera niet direct zichtbaar is. Een voorbeeld is bij een videodeurbel.
Het kan zijn dat mensen hun privacy aangetast voelen als ze camera’s zien hangen maar niet weten dat er gefilmd word. Het is handig om je buren in te lichten, ook om eventuele burenruzies te voorkomen.
Aan je buren kun je laten weten waarom je een camera ophangt, wat je filmt en eventueel het beeld laten zien wat de camera vastlegt.
7 Deel niet zomaar beelden
Houd er rekening mee dat je niet zomaar beelden mag delen door ze bijvoorbeeld op het internet te plaatsen.
Dit mag alleen als de gefilmde mensen daarvoor toestemming hebben gegeven. Als er een strafbaar feit is gepleegd, mag u de beelden uiteraard wel delen met de politie als je aangifte doet.