TIPS voor het aanschaffen van een IP-camera

Hoe fijn is het dat je een paar extra ogen op het thuisfront, kantoor of winkelpand hebt als je er niet bent? Precies, erg fijn! Met een IP-camera zorg je voor camerabeveiliging van deze belangrijke plekken.

Je kunt beelden terugkijken als er iets mis is gegaan, je ontvangt een melding wanneer er activiteit is en kunt direct handelen. Daarnaast kun je op afstand zien wat je kinderen of huisdieren doen.

Een IP-camera biedt een stukje beveiliging van je kostbare eigendommen en bezit en houd je op de hoogte wanneer er sprake is van inbraak, diefstal of vandalisme.

Met een IP-camera kun je beelden opnemen en live bekijken waardoor je eventuele verdachte activiteiten in de gaten kunt houden en snel in actie kunt komen als dat nodig is.

De meeste IP-camera’s komen met een bijbehorende app die je kunt installeren op je smartphone of tablet, waarmee je op afstand realtime mee kunt kijken wat er in jouw geliefde omgeving gebeurd.

In sommige gevallen zijn de beelden erg handig wanneer er een inbraak of ongeval plaatsvind, de beelden die een IP-camera heeft opgenomen kunnen dienen als bewijsmateriaal.

Soms komt het zelfs voor dat opgenomen beelden kunnen helpen bij het oplossen van een misdrijf of bij het vaststellen van de toedracht van een ongeval.

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat er ook privacyaspecten verbonden zijn aan het gebruik van een IP-camera. Dat geldt voor jou, maar ook voor anderen. Informeer je daarom goed over de regels en wetten die gelden omtrent het gebruik van een camerasysteem.

Overweeg je om je huis, kantoorpand, winkelruimte of een andere plek uit te rusten met een IP-camera, dan zijn dit zeker tips die de moeite waard zijn om rekening mee te houden.

Wat is het doel van de IP-camera?

Tip 1: Allereerst is het heel belangrijk om voor jezelf na te gaan wat het doel is van de IP-camera. Wil je deze gebruiken voor bewaking van een ruimte of object of het monitoren van het thuisfront?

Wat voor een resolutie heeft de IP-camera?

Tip 2: Natuurlijk is het van belang dat je gedetailleerde beelden ontvangt wanneer er iets aan de hand is. Kies daarom voor een IP-camera met minstens een resolutie van 1080p, dit geeft je scherpe beelden van de omgeving en/of de situatie en kun je details goed zien.

Vind je het fijn om je beelden haarscherp te kunnen bekijken, ga dan voor een IP-camera met een resolutie van 4K.

IP-camera met nachtzicht

Tip 3: Is het voor jouw belangrijk dat je ook in de nacht kunt zien wat er gaande is? Controleer dan of de IP-camera beschikt over nachtzicht.

De functies van nachtzicht lopen uiteen van zwart-wit beelden, tot in kleur tot een aantal meters, of deze automatisch overschakelt naar nachtzicht wanneer het donker wordt en of de bewegingsdetectie werkt binnen een aantal meters.

Opslagmogelijkheden van een IP-camera

Tip 4: Het is altijd goed om te weten hoe de IP-camera de gemaakte beelden opslaat. Er bestaan meerdere mogelijkheden omtrent het verwerken van videomateriaal.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om de beelden lokaal op de slaan d.m.v. een SD kaart of een recorder. Hierbij is het goed om te realiseren dat als er iets gebeurd met de SD-kaart, de recorder of de camera met SD kaart erin dat je je beelden waarschijnlijk kwijt bent.

Het is ook mogelijk om de beelden via de app op te slaan, of in de cloud. Op deze manier kun je altijd bij je beelden als je ze nodig hebt, maar houdt er wel rekening mee dat dit soms op abonnementsbasis is.

IP-camera met bewegingsdetectie

Tip 5: Een van de belangrijkste overwegingen om een IP-camera aan te schaffen is dat je een oogje in het zeil kan houden en om veiligheid te koesteren van je gezin of huis.

Maar om continu bezig te zijn met wat er in en om je huis gebeurd is natuurlijk geen optie als je druk bent op je werk of in het buitenland vakantie aan het vieren bent.

Daarom is het handig om te kijken naar IP-camera’s met bewegingsdetectie. Dit is een functie die je een melding geeft wanneer er iets of iemand voor de camera langs loopt.

De melding wordt vaak naar je smartphone of tablet gestuurd en door de notificatie kun je zien of er wellicht een ongenode gast je op jouw terrein begeeft.

Er zijn verschillende vormen van bewegingsdetectie bijvoorbeeld in de gevoeligheid, in het tracken van mensen of objecten en er zijn zelfs IP-camera’s die gezichten herkennen.

Een fijne instelling bij veel van deze camera’s is, dat je de camera zo kunt instellen dat hij een clip maakt van de beweging. Dit kan helpen om opslagruimte te besparen en maakt het ook makkelijker om gebeurtenissen terug te kijken.

Hoe verbind je een IP-camera?

Tip 6: Ga voor jezelf na waar je de IP-camera wilt ophangen of plaatsen. Is dit binnenshuis of buitenshuis?

Voor binnenshuis kun je een IP-camera gewoon mee laten draaien op het WiFi netwerk wat zich in je huis bevind. Hiervoor kun je gerust een IP-camera nemen die geen vaste LAN- of PoE kabel nodig heeft.

Mocht je een IP-camera willen plaatsen die buitenshuis is, let er dan op of deze binnen het WiFi bereik valt. Is dat niet het geval, dan is het verstandig en veel voorkomend om de beveiligingscamera te bekabelen.

Is de IP-camera compatibel met je smartphone?

Tip 7: Alhoewel de meeste IP-camera’s worden geleverd met een bijbehorende app vanuit de fabrikant, is het toch handig om dit goed te checken.

Is deze app verkrijgbaar in je appstore en kan hij op jouw smartphone draaien? Vaak wordt er aangegeven hoe de desbetreffende app heet en kun je hem opzoeken in de appstore.

Zou je graag willen dat de IP-camera kan meedraaien op andere slimme apparaten in huis zoals Google Home, Amazon Alexia en Apple Home, kijk dan of dit in de beschrijving goed staat aangegeven.

Door deze tips in gedachte te houden, kun je een IP-camera kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en die een betrouwbare beveiliging en monitoring biedt.

Wettelijk verplicht om videobewaking aan te duiden

Bonustip: Met het ophangen of plaatsen van beveiligingscamera’s ben je wettelijk verplicht om dit kenbaar te maken aan iedereen die jouw terrein, bedrijf of woning betreed. Ze moeten erop geattendeerd worden dat er videobewaking aanwezig is.

Dit kun je makkelijk doen door een bordje of sticker op te hangen bij de ingang van het beveiligde pand, terrein of object. Een gunstige bijkomstigheid is dat dit ook preventief en afschrikkend werkt.

Dummy camera’s

Wil je wel een afschrikkend effect, maar hoef je geen beelden op te nemen? Dan is een dummy camera geschikt om ongewenste gasten af te schrikken.

De meeste dummy’s lijken op échte bewakingscamera’s en bieden een preventieve werking op indringers. Overweeg je een dummy als optie, zorg er bij het plaatsen dan wel voor alsof het lijkt dat de camera is aangesloten en plaats hem op een goede zichtbare plek.

Houdt er wel rekening mee, dummy camera’s nemen dus géén beelden op en je kunt hiermee ook niets vastleggen.

Plaats een reactie