Is een IP-camera een slim apparaat? Ja zeker! Lees hier waarom
Een IP-camera is om twee redenen slim te noemen. Allereerst zijn er softwaretoepassingen die er voor zorgen dat de camera’s steeds ‘slimmer’ worden.
De software is inmiddels zo gemaakt dat er IP-camera’s zijn die zelf (!) bij verdachte situaties inzoomen en bij onregelmatigheden andere camera’s kunnen activeren, als er meerdere camera’s op het te bewaken terrein aanwezig zijn.
Die beelden kunnen eventueel direct doorgezet worden naar een alarmcentrale.
En ten tweede zijn IP-camera’s slimme apparaten omdat ze verbonden zijn met internet. Dit zorgt ervoor dat je via een app op je smartphone, tablet of desktop altijd toegang hebt tot de camera.
Vanaf afstand kun je de livebeelden bekijken en instructies geven.
Wat is een slimme camera?
Een IP-camera met geïntegreerde intelligentie of gekoppeld is aan een server met intelligente software kunnen we een slimme camera noemen.
Deze zogenoemde intelligentie is een software die het toelaat om beelden automatisch te analyseren met als gevolg dat je meldingen kunt ontvangen van het moment dat er iets uitzonderlijks gaande is.
IP-camera’s worden steeds populairder bij particuliere, maar worden ook veel gebruikt door bedrijven en de overheid.
Een voorbeeld hiervan is natuurlijk de wel bekende flitscamera langs de weg, die een foto maakt wanneer er bijvoorbeeld een telefoon wordt gebruikt tijdens het rijden.
Bij bedrijven worden zulke IP-camera’s veelal gebruikt om zicht te houden op de klantenstroom en particulieren gebruiken het vaak om beweging te detecteren en een melding te ontvangen bij onraad.
Hoe geeft een IP-camera meldingen door?
Als je bij de detectie van beweging een melding wilt ontvangen, zal je eerst de slimme camera met internet moeten verbinden.
Praktische gezegd zou dat kunnen met wifi of via een Ethernetkabel. De IP-camera is vervolgens in te stellen via een app op je smartphone of desktop.
De app op je smartphone of tablet maakt verbinding met het wifinetwerk en door makkelijk de stappen te volgen die de app aangeeft, wordt de verbinding gelegd.
Vaak kun je ook door middel van de QR-code te scannen jouw telefoon of de camera de verbinding laten zoeken.
Eenmaal verbonden met het netwerk kun je meldingen instellen en ontvangen, realtime meekijken en beelden opslaan.
Diverse instellingen IP-camera
Als de IP-camera up-and-running is, dan kun je de camera op verschillende manieren instellen. Hieronder lees je een aantal instellingen:
Detectie
Je kunt de slimme camera zo instellen dat hij alleen stukjes opneemt waarin hij beweging detecteert. Op deze manier geeft de camera zo min mogelijk valse meldingen.
Het verschilt per camera wat de mogelijkheden qua gevoeligheid zijn, vaak is het mogelijk om de gevoeligheid aan te passen en bepaalde gebieden uit te sluiten voor detectie.
Daarnaast zijn er ook camera’s die werken met gezichtsherkenning (Face ID). Dit houdt in zodra jezelf door het beeld loopt, de camera geen alarm afgeeft. Dit zal dan alleen bij onbekende personen gebeuren.
Opslag
De camera moet z’n beelden natuurlijk ergens kwijt. Denk daarom goed na of je 24/7 wilt opnemen of alleen bij detectie. Opslagmogelijkheden zijn er genoeg, bijvoorbeeld via een SD-kaart in de camera, externe harde schijf, een recorder of een NAS.
Opslaan in de cloud is natuurlijk ook mogelijk en hierbij hoef je nooit bang te zijn dat je beelden kwijt of beschadigd raken.
Gebruikers
Heb je meerdere mensen in huis of de te bewaken omgeving? Dan kunnen zij dezelfde app downloaden. Op deze manier krijgen ze dan ook toegang tot de slimme camera’s.
Zij hoeven de camera niet opnieuw in te stellen, maar krijgen snel toegang. Hierdoor zorg je ervoor dat er meerdere gebruiken meldingen ontvangen bij onraad.
Wat is de beste slimme camera setup?
Nu alles voor je camera geregeld is, is het tijd om de camera te plaatsen. Dit kan laag, maar ook eventueel aan de muur of plafond.
Hang of plaats de camera zo dat het te bewaken terrein of object goed in beeld is. Hang de beveiligingscamera’s niet boven een raam of deur. Hierdoor kan een inbreker deze makkelijk en ongezien onklaar maken.
Natuurlijk mag je een camera ophangen of plaatsen, maar houdt wel rekening met de Privacywet.