Wat is een IP-camera met bewegingsdetectie?

Wat is een IP-camera met bewegingsdetectie?

Als je graag je eigen terrein, huis, bedrijfspand of je belangrijke bezittingen goed wilt beveiligen is het plaatsen van een IP-camera erg handig en fijn. Een netwerkcamera maakt 24 uur per dag opnames, maar in de meeste gevallen gebeurt er niet veel.

Een urenlange video waarin niks gebeurt is niet echt efficiënt en gaat het doel van een beveiligingscamera voorbij. Een IP-camera met bewegingsdetectie, ook wel bekend als Motion Detection, signaleert specifiek beweging en neemt alleen de beweging op.

Dit scheelt weer met zoeken naar een incident en bespaart schijfruimte.

Software

IP-camera’s maken gebruik van een bewegingsdetectie-software. Afhankelijk van de instellingen die je insteld, reageert de bewegingsdetectie door een aanpassing van kleur in de pixels, maar de software kan ook reageren op reflecties, weersomstandigheden en lichtstralen.

Je kunt dit aanpassen door middel van de gevoelheids-instellingen. Je kunt ook instellen, dat zodra de camera beweging detecteert, je een sms, e-mail of pushbericht ontvangt.

Veel IP-camera’s die nu op de markt komen, zijn uitgevoerd met deze technologie.

Bekijk hier een Top 3 van de beste IP-camera’s voor binnen met slimme software.

Bekijk hier een Top 3 van de beste IP-camera’s voor buiten.

Voordelen en nadelen

Een groot voordeel van bewegingsdetectie zijn de gunstige instellingen. Zo kun je instellen dat je een alarmmelding op je smartphone, tablet en/of computer krijgt.

In het geval van een inbraak is dit erg handig en kun je snel schakelen. Zoals hierboven aangegeven is een bijkomend voordeel dat het minder opslagruimte nodig heeft en je efficiënt kunt zoeken in de opnames

Een nadeel van bewegingsdetectie is dat je een vals alarm doorgekregen krijgt. Dit kun je grotendeels voorkomen door gebruik te maken van de juiste instellingen. 

Instellingen

Elke fabrikant heeft een andere manier van de bewegingsdetectie-instellingen. Veel fabrikanten maken gebruik van hun eigen software en apps. De meeste apps zijn toegankelijk en zijn in het Engels en/of Nederlands uitgevoerd.

Warmte registratie

Naast IP-camera’s met bewegeningsdetectie, zijn er ook netwerkcamera’s die thermisch kunnen zien. Dit houdt in dat er geen licht wordt vastgelegd, maar (lichaams)temperatuur.

Dit is uitermate geschikt voor buitenbeveiliging. Het beeldmateriaal wat dit soort camera’s maakt, is wel net iets anders. Ze geven alleen kleuren weer, echter zijn ze net zo gedetailleerd als reguliere videobeelden.

Een voordeel van thermische IP-camera’s; De camera registreert alleen temperatuur, hierdoor zijn er minder foutmeldingen als bij camera’s die alleen op beweging letten.

Nog slimmer

De software van IP-camera’s wordt steeds slimmer. De toepassingen zorgen ervoor dat een IP-camera bij verdachte situaties zelf kan inzoomen. Bij meerdere IP-camera’s in hetzelfde netwerk kunnen ze zelfs bij onrust de andere camera’s activeren.

Plaats een reactie