Welke IP-camera accessoires zijn er? Dit zijn de beste IP-camera accessoires!

Welke IP-camera accessoires zijn er? Dit zijn de beste IP-camera accessoires!

Bij het aanschaffen van een IP-camera (-systeem) heb je te maken met een aantal accessoires. Denk bijvoorbeeld aan de kabels, opslagruimte en eventueel een monitor.

Hieronder de accessoires op een rijtje:

Verbindingskabels

De kabels waarmee je de netwerkcamera verbindt zijn net zo belangrijk als de camera zelf. Ethernet-kabels worden het meest gebruikt bij IP-camera’s die via een internet-netwerk gaan. BNC kabels worden gebruikt bij analoge camera’s.

Op het gebied van Ethernet-kabels zijn er weer diverse soorten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld kabels met een Cat5e en Cat 6 classificering. Een handige wetenschap omtrent deze kabels is: hoe hoger het nummer, hoe meer data de kabel kan overbrengen.

Met de huidige internetabonnementen is de bandbreedte van Cat5e of Cat6 voldoende. De snelheden van deze kabels gaan tot 1000Mbit/s.

Waar je rekening mee kunt houden is de lengte van de kabels. De lengte is van invloed op de prestaties. Hoe langer de kabel, hoe meer de transmissie afzwakt.

Dan is het ook nog belangrijk om te kijken of de camera binnen of buiten komt te hangen. Een buitencamera heeft een andere kabel nodig als een binnencamera. Voor een buitencamera heb je een kabel nodig die tegen de diversiteiten van het weer kan.

Voedingskabels

Zoals veel elektronische apparaten hebben ze een bron van stroom nodig. Met de benaming ‘draadloos’ wordt voornamelijk bedoeld om een draadloze internetverbinding aan te geven. Dit betekent dat je de beelden kunt ontvangen op een smartphone, tablet of laptop.

IP-camera’s hebben in de meeste gevallen een voedingskabel nodig. Natuurlijk bestaan er ook camera’s die draadloos werken met een accu of op batterijen.

Wanneer een camera dag en nacht moet draaien, is een camera met een voedingskabel het meest efficiënt en betrouwbaar.

Als twee kabels te veel zijn, kun je kiezen voor een IP-camera met een PoE aansluiting. PoE staat voor Power over Ethernet en houd technisch in dat de camera voeding en data uit één kabel haalt.

Harde schijf

Ga je voor een complete set – IP-camera’s met een recorder – dan heb je ook een harde schijf nodig. Op deze schijf worden de beelden opgeslagen.

De grote van de harde schijf is van invloed op de opslag. Denk van te voren goed na over hoeveel opslag denkt nodig te hebben en schaf hier dan de juiste grote harde schijf voor aan.

Als het systeem je huis beveiligd, dan is het niet nodig om te beelden langer dan 1 á 2 weken te bewaren.

De meeste IP-camera’s zijn uitgevoerd met bewegingsdetectie. Hierbij neemt de camera alleen op wanneer deze beweging detecteert. In vergelijking met 24/7 gebruik van de camera, scheelt dit een hoop opslag en is het niet nodig om een hele grote schijf aan te schaffen.

Monitor

Beelden terugkijken en terugzoeken kan o.a. met een monitor. Voor grote installaties is dat makkelijker en geven de schermen een duidelijker beeld als er zich een incident af heeft gespeeld.

Voor een thuis omgeving kan dit natuurlijk ook, maar bieden de IP-camera’s een gunstige app waarmee je de beelden op smartphone, tablet of laptop kunt afspelen of live bekijken.

Bescherming

Voor buitencamera’s is het van belang dat deze goed beschermt zijn tegen de verschillende weersomstandigheden. Ze moeten tegen een stootje kunnen en waterdicht zijn. Vaak zijn ze al zo ontworpen, maar voor deze camera’s zijn ook er losse behuizingen te koop.

Plaats een reactie