Privacy bij buren filmen, is dat strafbaar?

Bij de aanschaf van een IP-camera heb je te maken met een aantal wetten en regels. Want je mag niet zomaar alles en iedereen ongevraagd filmen. Een veel voorkomende vraag is dan ook “Mijn buren filmen, is dat strafbaar?”.

Het directe antwoord op je vraag is; JA! Een IP-camera is bedoeld om een eigen terrein zoals je huis, tuin, (winkel)pand of (kantoor)ruimte in de gaten te houden.

Waarom is het filmen van je buren strafbaar?

Het filmen van je buren kan in sommige gevallen beschouwd worden omdat je inbreuk pleegt op hun privacy en daarmee ben je in strijd met de wet. De Privacywet.

In veel landen hebben mensen recht op privacy, wat inhoudt dat ze recht hebben om te beslissen wat er met hun persoonlijke informatie en gedrag gebeurt.

Wanneer je je buren filmt zonder hun toestemming, kan dit als schending van hun privacy beschouwd worden. Vooral als de opnames gemaakt worden in situaties waarin ze redelijkerwijs hun privacy mogen verwachten.

Wanneer ze bijvoorbeeld in hun eigen huis of tuin worden vastgelegd. Dit kan ook als intimidatie of stalking beschouwd worden als je je buren systematisch filmt zonder goede reden of als je opnames van hun gebruikt om hen lastig te vallen of te bedreigen.

Wanneer mag je je buren wel filmen?

Echter zijn er situaties waarin het filmen van je buren wel is toegestaan. Bijvoorbeeld wanneer er een duidelijke en legitieme reden is. Hieronder valt het vastleggen van overlast en/of criminele activiteiten.

In dit soort gevallen is het belangrijk voor jezelf om de juiste procedures te volgen en de wetgeving te respecteren, zodat jezelf niet in overtreding bent.

Wil je een IP-camera plaatsen om je eigen terrein van videobewaking te voorzien? IP Online heeft een aantal tips rondom de privacywet voor je!

IP-camera’s met gezichtsherkenning

Wil je graag je terrein bewaken met IP-camera’s maar niet constant meldingen ontvangen van iedereen die de camera passeert? Dan is een IP-camera met gezichtsherkenning een fijne uitkomst.

Er zijn IP-camera’s op de markt die uitgerust zijn met een speciale software die het mogelijk maakt dat je een melding ontvangt met de naam van degene die op dat moment binnenkomt.

En wanneer er een ongenode gast de ruimte betreedt, ontvang je hier ook een pushbericht van.

Een aantal voorbeelden van IP-camera’s met gezichtsherkenning is de EufyCam 3 DuoPack met HomeBase 3, Netatmo Welcome en Ring Stick Up Cam.

Hoe werkt gezichtsherkenning?

Wanneer je zo’n IP-camera aanschaft, maak je eerst beelden of foto’s van je gezinsleden, familie of iedereen die recht heeft om een ruimte te betreden.

Wanneer er in het vervolg iemand die ruimte betreedt, analyseert de camera het gezicht en vergelijkt deze met de eerder gemaakte beelden. Wanneer er een match is, dan ontvang je een melding met de naam van deze persoon.

Wanneer het een onbekende is, laat de camera dit ook weten door middel van een melding. Zo weet je zelfs zonder de beelden te bekijken of er een indringer in je huis is, of niet.

Voorkom vals alarm

Met de notificaties die je binnenkrijgt – zie je in een oogopslag – wie het is. Hiermee voorkom je valse alarmen. Sommige camera’s kun je zo instellen dat wanneer de camera iemand herkend, zal deze ook niet langer meldingen geven bij iedere beweging die die persoon maakt.

Het geeft een rustig gevoel en zo hoef je niet bij iedere melding te checken wat er aan de hand is.

Combineer IP-camera’s met je slimme huis

Met de technologie van vandaag de dag zijn er nog veel meer mogelijkheden. Je kunt de camera koppelen aan andere slimme apparaten in huis.

Doordat de camera weet dat jij, of een van je gezinsleden thuiskomt, gaat de thermostaat aan op jouw perfecte temperatuur. Of worden automatisch je smart lampen ingeschakeld als je ’s avonds thuiskomt. Met IP-camera’s als deze maak je jouw huis niet alleen veiliger, maar ook comfortabeler.

Top 3: Slimme IP-camera’s met gezichtsherkenning

Wil je je terrein beveiligen met videobewaking en genieten van de slimme technologie van IP-camera’s? Wij van IP Online zette de drie populairste slimme IP-camera’s met gezichtsherkenning op een rij.

Starterskit
EufyCam 3 DuoPack met HomeBase 3
9.7
 • Begin met 2 IP-camera's en een basisstation
 • Uit te breiden tot wel 6 camera's
 • Intelligente bewegingsdetectie
 • Haarscherpe beeldkwaliteit
 • Nachtzicht in kleur tot wel 8 meter

 

 

Beste keus
Netatmo Welcome
9.5
 • Stijlvol design
 • Geschikt voor binnen
 • Slimme bewegingsdetectie
 • Nachtzicht 
 • Reageert ook op beveiligings- rookalarm
BUDGET
Ring Stick Up Cam
9.1
 • Flexibel formaat, plaats overal waar je wilt! 
 • Geschikt voor binnen & buiten
 • Gepersonaliseerde bewegingsdetectie
 • Nachtzicht
 • Tweerichtingsspraak

Bekijk de uitgebreide TOP 3 Slimme IP-camera’s met gezichtsherkenning.

Plaats een reactie